Ոuսումնասիրեք այն ամենը, ինչ պետք է իմանալ “Մաքուր սննդակարգ” կոչված դիետա սկսելուց առաջ, ներառյալ պատմությունը, խորհուրդները, բաղադրիչները և դրա ետևում կանգնած գիտական հետազոտություններ:
Քննարկելով սննդակարգերը՝ որպես կանոն մենք կարող ենք տարաբաժանել դրանց սպեկտրի, որտեղ մեկ ծայրում գտնվում է սննդի քանակը, իսկ մյուսում՝ սննդի որակը:
Մաքուր սնվել հասկացողությունը նկատի ունի օգտագործել մաքսիմալ որակյալ սնունդ, և դրա սկզբունքը կենտրոնանում է սննդի ճիշտ ընտրության մեջ. ընտրե՛ք ամբողջովին թարմ և չմշակված սննդամթերք: Խուսափե՛ք վերամշակված, ռաֆինացված, արհեստական բաղադրիչներ պարունակող սննդամթերքից, ալկոհոլից, գազավորված ըմպելիքներից և մրգային հյութերից:
Մաքուր սնվելու պատմությունը
Քանի որ մաքուր սնվելը որևէ կոնկրետ սննդակարգ չէ, այլ՝ ընդհանուր սկզբունք, ապա դժվար է հետևել դրա պատմությանը որպես սննդակարգի պարադիգմ մինչ դրա հստակ սկիզբը:
Կարելի է հարգանքի տուրք մատուցել հույն անտիկ բժիշկ Հիպոկրատին, ով գրել է սննդակարգի սկզբունքների վերաբերյալ առաջին գրություններից մեկը և հեղինակն է հանրաճանաչ այս ասացվածքի. «Թող դեղորայքը լինի սնունդ, իսկ սնունդը՝ դեղորայք»:
Մաքուր սնվելու սննդակարգի բաղադրիչների և հիմնական սկզբունքների ընդհանուր ակնարկ
Մաքուր ուտելը հիմնված է ամբողջ, բնական չմշակված սնունդ ուտելու սկզբունքի վրա:
Մաքուր ուտելու կողմնակիցներից շատերը ենթադրում են, որ այն իսկապես դիետա չէ, այլ տեսակետ է այն մասին, թե ինչ պետք է ուտել և ինչ՝ չուտել: Այն կենտրոնանում է սննդի որակի և ոչ թե քանակի վրա, այնպես որ կալորիաների հաշվարկը չի կիրառվում այս սննդակարգային շրջանակներում:
Սննդի ժամանակացույցը / հաճախությունը
Սկզբունքորեն, մաքուր սնվելը չունի խիստ պահանջներ սննդի ընդունման ժամանակի կամ սննդի հաճախականության վերաբերյալ:
Այնուամենայնիվ, պրակտիկորեն առավել մաքուր սնվելու ծրագրերը ենթադրում են, որ մարդիկ օրվա ընթացքում ուտում են քիչ քանակով 5-6 անգամ, մաքուր սնունդ և նախուտեստներ, այլ ոչ թե 3 հիմնական ծավալուն սնունդ:
Սահմանափակումներ
Մաքուր սնվելը անհատների համար սննդի բավականին էական սահմանափակումներ է ներկայացնում: Մաքուր սնվելու դիետաները պահանջում են, որ մարդիկ սնվեն միայն բնական ամբողջական թարմ սննդով և խուսափեն այն ամենից, ինչը վերամշակվում է:
Սա բացառում է մակարոնեղենը, հացաբուլկեղենը, թխվածքաբլիթները, չիպսերը և մշակված ցանկացած այլ բան: Այս մոտեցումը բացառում է նաև համեմունքների, մանանեխի, մայոնեզի և նմանատիպ պրոդուկտների օգտագործումը:
Բացի դրանից, խմիչքների մեծ մասը սահմանափակված է. սա ներառում է ալկոհոլ, գազավորված ըմպելիքներ և մրգային հյութեր:
Արդյո՞ք դա ներառում է փուլեր
Սովորաբար մաքուր սնվելու սննդակարգը չի ներառում փուլեր:
Մաքուր սննդակարգի դեղատոմսերի մեծ մասը, որոնք նկարագրված են գրքերում և հոդվածներում, նախաձեռնում են մարդկանց կիրառել դիետայի ամբողջական սպեկտրն իսկզբանե: Ոմանք նույնիսկ ներառում են 30 օրվա մարտահրավերներ, որոնց ընթացքում բնական սննդամթերքները պետք է օգտագործվեն այդ ընթացքում` առանց ծրագրից շեղվելու:
Ո՞ւմ է դա համապատասխանում
Մաքուր սնվելը լավագույնս համապատասխանում է այն մարդկանց, ովքեր կենտրոնացած են սննդի որակային հատկությունների վրա, չեն հաշվում կալորիաները և ովքեր դեմ չեն սննդի նկատմամբ բավականին լուրջ սահմանափակող մոտեցումներին:
Մաքուր սնվելը թույլ է տալիս զգալի ճկունություն ունենալ սննդի քանակի, ընդունման ժամերի ու հաճախության մեջ, և որոշակի ջանքերով և ջանասիրությամբ դիետան կարող է օգտագործվել բոլորովին տարբեր նպատակներ ունեցող մարդկանց կողմից (օրինակ՝ ճարպի այրում, մկանների զարգացում կամ զանազան սպորտային նապատակներ):
Հե՞շտ է արդյոք մաքուր սննդակարգին հետևելը
Մաքուր սննդակարգին հետևելու հեշտ կամ դժվար լինելն իսկապես կախված է մարդու տեսակից և սննդային նախասիրություններից: Այն մարդկանց համար, ովքեր սիրում են ուտել և չեն սահմանափակում իրենց սնունդ ընդունելու մեջ, մաքուր ուտելը կարող է դժվար լինել:
Իսկ նրանք, ովքեր սնվելու մոդելը դարձնում են սովորույթ, դեմ չեն սահմանափակումներին և ունեն կամքի ուժ, կարող են մաքուր սնվելը դարձնել կյանքի ռիթմ:
Դիետայի հետևում գտնվող հիմնական հավատը
Մաքուր սնվելու դիետայի հիմնական համոզմունքն այն է, որ բնական սննդամթերքն ու կերակուրներն օպտիմալ են մարդու առողջության համար և բնական կերպով վերահսկում են կալորիականությունը:
Գիտական ուսումնասիրություններ և տվյալների մեկնաբանություն
Մինչ օրս չկան հրապարակված հետազոտություններ, որոնք ուսումնասիրում են մաքուր սննդակարգի ազդեցությունը, ինչը դժվարացնում է եզրակացություններ անելը այս սննդակարգի գիտական արդյունավետության վերաբերյալ: Այնուամենայնիվ, կան մի քանի բաներ, որոնք մենք կարող ենք նշել:
Ընդհանուր առմամբ, բնական սննդամթերքները ավելի հագեցած են, քան դրանց վերամշակված տարբերակները: Սա հնարավորություն է տալիս վերահսկել կալորիաների ընդունումը շատ ավելի մեծ թվով մարդկանց համար:
Բացի դրանից, բարձր որակի սննդակարգը նպաստում է առողջության բարելավմանը և չի խթանում 2-րդ տիպի շաքարախտի զարգացումը:
Եզրակացություն
Մաքուր սնվելը (սննդակարգը) ամբողջությամբ հիմնվում է որակյալ սննդամթերքի և կերակուրների օգտագործման սկզբունքների վրա:
Դիետայի հիմնական սկզբունքները կարելի է թվարկել հետևյալ կերպ. խուսափել վերամշակված սննդից, խուսափել զտված սննդից, խուսափել արհեստական բաղադրիչներից, խուսափել ալկոհոլից, խուսափել գազավորված ըմպելիքներից և մրգային հյութերից: